Són les set i deu (i et vull parlar de misteris)

   

    Si et dic que ara encara et trobo més misteriosa, no t’hauries d’ofendre, em sap greu quan et poses a la defensiva i em respons que tu m’has explicat més coses que no pas jo. Com t’ho podria argumentar en el poc temps de què disposo? (Qui ens ha robat el temps? El tenen en algun paradís fiscal o en un compte corrent de Suïssa?). Mira, tots som com icebergs, no sé si ho has notat, si no ho has notat, et convé adonar-te’n, perquè tu també comparteixes la naturalesa d’aquesta humanitat misteriosa formada per una part visible i una immensa part invisible submergida en les profunditats tenebroses i imprevisibles de l’oceà. Quan parlo de misteris i coses per descobrir, no em refereixo al nivell de coneixença més superficial, què fem cada dia, on vivim i amb qui, a quin supermercat comprem, quin és el nostre color preferit, la nostra beguda preferida, què ens enduríem a una illa deserta, què vam fer quan teníem divuit anys, ni tan sols al coneixement carnal, ja veus què et dic, sinó al de les ànimes, que amaguen tantes coses. Potser és que tu penses en simple informació. Jo penso en la teva curiosa mirada d’arrogància quan m’apuntes amb el teu nas poderós i afirmes la teva vàlua i el poder que saps que tens, en el teu somrís de trapella, en les teves llàgrimes, en l’expressió de pau i felicitat que t’il.lumina el rostre i l’eixampla amb una serenitat asiàtica de dies ardents cavalvant per les estepes i nits de llangorosa concupiscència després d’uns quants petons i unes quantes cerveses quan, per fi, et relaxes, en tot el que et surt de molt endins i em permet (i t’hauria de permetre) tenir indicis de qui ets i qui podries ser. Si arribem a ser el que podem ser no saps què passa? Que tornem al paradís.

Quant a ramonmonton

Ramon Monton (Sabadell, 1959) és traductor i escriptor i ha publicat una seixantena de llibres, entre traduccions i obra pròpia. El guardó més important que ha rebut fins ara és el Premi de la Crítica \"Serra d\'Or\" de 2004 per la seva novel.la \"El nyèbit\".
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.